Analýza trhu práce v období konjunktúry (2011 - 2016) v Českej republike z pohľadu politiky zamestnanosti. - Jusková, Katarína; Adámek, Petr; Macáková, Libuše, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Náplňou práce je zobraziť situáciu na českom trhu práce z pohľadu politiky zamestnanosti. Znázorniť účinnosť nástrojov aktívnej politiky a celkovo zhodnotiť efektívnosť financovania štátnej politiky v súvislosti s vývojom trhu práce. Časové obdobie je zvolené s nástupom oživovania ekonomiky v roku 2011 až do roku 2016. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Cieľom teoretickej časti je definovať základné pojmy a východiská skúmaných oblastí, jedná sa teda špecificky o pojmy súvisiace s trhom práce, nezamestnanosťou a politikou zamestnanosti. Následne praktická časť obsahuje konkrétnu analýzu trhu práce v danom období. Analýza je doplnená o rozbor nezamestnanosti z hľadiska evidencie Úradu práce. V druhej polovici praktickej časti je zobrazená politika zamestnanosti, jej financovanie a predovšetkým vplyv na trh práce. V práci sú podrobne zobrazené najdôležitejšie nástroje aktívnej a pasívnej politiky zamestnanosti a ich dopady na vývoj trhu práce v sledovanom období. Na základe analýzy je možné konštatovať, že situácia na trhu práce sa každoročne výrazne zlepšovala a nezamestnanosť dosahovala priaznivých hodnôt. Postupne dochádzalo k poklesu nezamestnanosti aj u ohrozených skupín. Medzi najvýznamnejšie nástroje aktívnej politiky, ktoré prispeli k danej situácii je nutné zaradiť verejne prospešné práce, spoločensky účelné miesta, rekvalifikácie a pre OZP chránené pracovné miesta.
Vedoucí práce: Petr Adámek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses