Zhodnocení dopadů konání vybraných eventů v Hlavním městě Praze na rozvoj cestovního ruchu : případové studie Pražského Majálesu a Prague Food Festivalu - Řežábková, Lucie (2018)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením ekonomických dopadů Pražského Majálesu (Open – Air festivalu) a Prague Food Festivalu na cestovní ruch Hlavního města Prahy v roce 2018. Teoretická část se zabývá vysvětlením problematiky cestovního ruchu, eventů, event tourismu a event marketingu. Analýza dat v praktické části, získaná z dotazníkového šetření doložila, že tyto eventy jsou úspěšné a navyšují návštěvnost Prahy v dnech konání akcí. Návštěvnost Pražského Majálesu je vyšší než u Prague Food Festivalu, zároveň oba tyto eventy jsou hlavním důvodem a motivem Prahu navštívit z pohledu účastníků. Z těchto výsledků lze konstatovat, že oba tyto eventy podporují cestovní ruch Prahy. Ekonomický vliv návštěvnosti je v této práci také vyhodnocen pomocí aplikace http://www.kulkal.cz/, která umožňuje výpočet založený na certifikované metodice pro výpočet ekonomických dopadů kulturních organizací. Software této aplikace vznikl díky projektu Mapování kulturních a kreativních průmyslů v ČR. Tento program je financován z Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI) formou dotace Ministerstva kultury ČR, aktualizováno s daty ČSÚ listopad 2015.