Sociální služby pro seniory v České republice v letech 2007-2016, případová studie město Havířov - Prudká, Šárka, 1965-; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Macháček, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Disertační práce se zabývá výzkumem poskytovaných sociálních služeb pro seniory ve městě Havířov, které je poznamenáno strukturálními změnami průmyslu s následným negativním dopadem do sociodemografické struktury obyvatel. Cílem disertační práce je zhodnocení kapacity a zdrojových možností financování sociálních služeb z hlediska uspokojování potřeb seniorů v České republice v letech 2007–2016, se zvláštním zřetelem na specifika jejich rozvoje ve strukturálně postiženém městě Havířov. Teoretická část obsahuje východiska pro zpracování praktické části, především definice a vymezení sociálních služeb v rámci sociální politiky. Praktická část předkládá vyhodnocení sociální služby a jejich financování v České republice se zvláštním zaměřením na strukturálně postižené město Havířov. Obsahuje analýzu demografického vývoje obyvatelstva České republiky, Moravskoslezského kraje a Havířova a vyhodnocení vícezdrojového financování sociálních služeb v České republice. Součástí praktické části je případová studie, v níž je vyhodnocen systém sociálních služeb, způsob jejich financování a návrhy budoucího vývoje ve městě Havířov. Praktická část je postavena na dvou empirických výzkumných šetřeních - na standardizovaných řízených rozhovorech a anketním šetření. Disertační práce potvrdila klíčovou roli rodiny v péči o seniory, ale také nenahraditelnost poskytování profesionálních sociálních služeb. Stávající systém sociálních služeb v České republice se potýká s řadou systémových nedostatků. Disertační prací byl zachycen jejich konkrétní projev na regionální úrovni. V závěru disertační práce jsou uvedena doporučení pro vývoj sociálních služeb v Havířově v kontextu s očekávaným vývojem v České republice.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations