Determinanty běžného účtu platební bilance : analýza zemí V4 - Pivoňka, Tomáš; Pošta, Vít, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Běžný účet platební bilance je jedním ze stěžejních ukazatelů zaznamenávajících externí stabilitu ekonomiky. Na vzorku 5 zemí je provedena ekonometrická analýza testující vztahy vybraných proměnných s větším důrazem na reálný efektivní kurz jako proxy proměnnou obchodovatelných cen a úrokové míry. Konkrétně se jedná o země Visegradského uskupení (V4) spolu s Rakouskem. Rakousko je přidáno jako reprezentant vyspělejší západní ekonomiky. Vztahy mezi proměnnými byly testovány pomocí VAR modelu, regresní analýzy za každou zemi zvlášť, panelové regrese a GMM regrese. Vztah běžného účtu a úrokové míry je v zemích Visegradského uskupení spíše záporný. V případě Rakouska byl naopak zjištěn pozitivní vztah těchto dvou proměnných. REER ovlivňuje běžný účet spíše negativně, i když výsledky nebyly zcela jednoznačné.
Vedoucí práce: Vít Pošta
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor disert. práce]; disertace; dissertations