Competitive Technical Intelligence - Černý, Jan; Molnár, Zdeněk, 1939-; Očko, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Disertační práce se zabývá metodami Competitive Technical Intelligence (CTI) v kontextu patentových informačních entit. Jejím hlavním cílem je stanovení metodiky provádění patentových rešerší pro účely analýzy a syntézy technologického konkurenčního prostředí a dále navrhnout zavádění tohoto procesu do technologické společnosti. Práce se dělí do tří základních oddílů následně dělených na jednotlivé kapitoly. První oddíl definuje možné inovační procesy ve firmách včetně určení vznikajících inovačních bariér. V kontextu inovací je posléze zasazena problematika CTI a analýza zpravodajského cyklu s důrazem na sběrnou část procesu, přičemž v souvislostech jsou komentovány příčiny vzniku informačních bariér. Práce posléze dává do spojitosti patentovou ochranu a s ní vzniknuvší typy patentových informací včetně typologie patentových rešerší jako silné informační nástroje v konkurenčním boji zaměřeného na eliminaci rizik a na druhé straně využití příležitostí vznikajících na trhu. Patentová problematika je řešena na všech teritoriálních úrovních, tedy národní, regionální a mezinárodní. Pro rešeršní metody a jejich demonstraci byly zvoleny systémy Patentscope, Global Patent Index a pro některé specifické příklady také espacenet.Druhý oddíl se týká návrhů metodik ve dvou hlavní rovinách. První je návrh metodiky implementace procesů CTI do technologické společnosti. Druhá posléze navrhuje metodiky provádění jednotlivých typů patentových rešerší pro účely CTI. Obě spektra posléze završují ve třetím oddílu případové studie, které metodiky demonstrují. Dvě případové studie se pojí s kvalitativním výzkumem, který se uskutečnil na půdě dvou českých firem z oborů optiky, resp. membránových technologií. Jednalo se o kombinaci terénní práce, interview a pozorování jevů při implementa
Dvě následující případové studie reprezentují metodiky patentových rešerší pro účely CTI v odvětvích automobilového průmyslu a farmacie. V prvním případě se jedná specificky o oblast bezpečnostních prvků pro vozidla za účelem ochrany pasažérů a ostatních účastníků silničního provozu. V případě druhém jsou posléze výsledky patentových rešerší komparovány s tržní analýzou otevřených dat týkající se antidepresiv.
Vedoucí práce: Zdeněk Molnár
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations