Analýza dopadů kvantitativního uvolňování na finanční trhy a jeho důsledek pro ekonomický růst - Řezníček, Lukáš (2018)
Monetární politika, jakožto jedna z klíčových hospodářských politik, během posledních dvaceti let prošla velmi významným vývojem. Tento vývoj je spojen s několika ekonomickými šoky, které více či méně přispěly ke dvěma ekonomickým krizím. Vzhledem k významnosti tohoto vývoje a samotné Světové finanční krize roku 2008, případně Dluhové krize 2009, zasluhuje si téma monetární politiky podrobné analýzy. Cílem práce je analyzovat a pomocí ekonometrických metod ověřit, jak působili expanzivní nástroje monetární politiky. Přínosem práce je analýza zasazující hlubší kontext použití kvantitativního uvolňování v Evropské měnové unii, dále také ekonometrická verifikace účinků zmíněného nestandardního nástroje.