Exportní podpora jako nástroj zvyšování konkurenceschopnosti a angažovanosti malých a středních podniků a startupů v zahraničním obchodě - Richter, Stanislav (2018)
Disertační práce se zaobírá tématem exportní podpory v kontextu malých a středních podniků (MSP) a startupů. Důvodem pro toto zaměření je chybějící empirická evidence efektivity fungování exportní podpory při zaměření na tyto konkrétní, potřebami velice specifické kategorie firem. Práce představuje komplexní teoretický rámec, na jehož základě jsou formulovány hypotézy a způsoby jejich testování. V praktické části disertační práce analyzuje rámec exportní podpory v České republice, který posléze podrobuje třem různým empirickým pokusům. Hlavním přínosem práce je unikátní výzkum efektivity poskytnuté podpory agenturou CzechInvest na vzorku 111 startupů, které prošly dedikovanými programy podpory s ambicí zapojení do mezinárodních obchodních transakcí.