Současné nekonvenční měnové politiky se zaměřením na Japonsko - Jurka, Milan (2018)
Diplomová práce se zabývá nekonvenčními měnovými politikami používanými v současnosti centrálními bankami rozvinutých ekonomik. Jako příklady si vybírá ekonomiky USA, České Republiky a Japonska. Postupně se tak věnuje kvantitativnímu uvolňování americké FEDu, které bylo implementováno po krizi, devizovým intervencím České národní banky a měnovému programu vlády Shinza Abeho v Japonsku. Právě na japonské kvantitativní a kvalitativní uvolňování je práce primárně zaměřena. Primárním cílem práce je charakteristika současně užívaných nekonvenčních monetárních politik ve světové ekonomice.