Ekoturismus v CHKO Středočeského kraje - Chaloupková, Denisa (2018)
Cílem diplomové práce je charakterizovat čtyři vybrané CHKO nacházející se na území Středočeského kraje dle stanovených parametrů a jejich následné porovnání. Dílčím cílem práce je přiblížit čtenářům téma ekoturistiky, ochrany přírody a krajiny a rozhodnutí, zda jsou zkoumané CHKO vhodné pro rozvoj ekoturismu. Konkrétně se jedná o CHKO Český kras, CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, CHKO Český ráj a CHKO Brdy. Zvolené CHKO jsou analyzovány a následně porovnány z hlediska obecné charakteristiky území, fauny a flóry, pěší turistiky a cykloturistiky, ubytovacích a stravovacích zařízení, historických a přírodních památek, webových stránek a hodnocení/recenze turistů.