EU a suverénní fondy - Procházková, Radka; Němcová, Ingeborg, 1957-; Hnát, Pavel, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Diplomová práce se zabývá investičními aktivitami suverénních fondů na trzích EU a Španělska. Trh Evropské Unie je tradiční destinací pro zahraniční kapitál, přesto se EU v posledních letech potýká s nízkou mírou investic. V reakci na tuto skutečnost představila Evropská komise v roce 2014 Junckerův investiční plán, který má za cíl podpořit příliv zahraničních investic a mobilizovat soukromý kapitál v rámci EU. Naproti tomu jsou zde suverénní fondy, státem zřízené subjekty spravující rozsáhlé objemy kapitálu, který státům plyne z příjmů z nerostného bohatství nebo z přebytků platební bilance. EU a evropské společnosti patří mezi hlavní příjemce investic suverénních fondů, stále však existují obavy z ohrožení strategických sektorů a odlivu know-how ze společností do třetích zemí. Práce konfrontuje investiční chování významných suverénních fondů s převládajícími obavami z jejich investic. Provedená analýza zjistí, jaký typ investic SWF realizují, jak tento typ převládá a vyhodnotí, zda mohou jejich investiční aktivity představovat pro trhy EU riziko.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses