Analýza obchodného sporu vo WTO : Boeing vs. Airbus - Leščinský, Daniel (2018)
Diplomová práca sa zaoberá obchodným sporom medzi európskou spoločnosťou Airbus a americkou spoločnosťou Boeing, riešeným na pôde Svetovej obchodne organizácie WTO. Predmetom tohto sporu sú dotácie, ktoré boli obom leteckým spoločnostiam poskytnuté domácimi vládami. Práca sa zaoberá otázkou, či sa podľa doterajšieho výsledku tohto sporu dá jedna zo strán označiť ako víťazná. Taktiež sa zaoberá otázkou dotácií a ich budúcnosti v leteckom priemysle. Prvá časť práce sa zaoberá previazanosťou ekonomík Spojených štátov amerických a Európskej únie a tiež ich leteckým priemyslom. Spomenuté sú štáty, ktoré vystupujú v spore v pozícii tzv. tretej strany a ich možná motivácia. Druhá časť práce sa venuje leteckému priemyslu. Predstavuje jednotlivých leteckých výrobcov a ich históriu, uvádza špecifiká tohto priemyslu a tiež dohody upravujúce poskytovanie dotácií v tomto priemysle. Tretia časť sa už venuje priebehu samotného obchodného sporu.