Příjmové nerovnosti : příklad Filipín - Sláma, Martin (2018)
Jaký je současný světový trend v rámci příjmových nerovností? Existují dostatečně efektivní možnosti, jak příjmové rozdíly ve společnosti snížit? Tato diplomová práce propojuje znalosti získané z úvodní teoretické části s jejich následnou aplikací na případ Filipín. Distribuce příjmů a bohatství je ve filipínské společnosti značně nerovnoměrná a analýza tamní situace názorně ukazuje, jaké prvky nerovnosti nejvíce ovlivňují. S pomocí tohoto přístupu jsou následně prezentovány možná řešení pro redukci nerovností ve společnosti. Práce přispívá k současně hojně diskutovanému tématu příjmových nerovností ve světě svým přístupem, který je založen na pochopení specifického charakteru filipínského hospodářství a tamní společnosti.