Posun vztahů EU vůči Ukrajině na pozadí ukrajinské krize - Demura, Viktoriia (2018)
Práce se zabývá analýzou vývoje vztahů EU vůči Ukrajině na pozadí ukrajinské krize. Dané téma je aktuální z důvodu událostí, ke kterým došlo na konci roku 2013 a které probíhají souběžně se psaním diplomové práce. Hlavním cílem práce je prozkoumat vývoj hospodářských vztahů EU a Ukrajiny jak v rámci Evropské politiky sousedství, tak i po podepsání Asociační dohody. Práce je rozdělena do 3 kapitol, které analyzují vnější činnost EU z hlediska přidružení Ukrajiny, účinky Asociační dohody na vzájemné hospodářské vztahy a dopad posílení spolupráce Ukrajiny s EU na politické a obchodní vztahy s Ruskou federací. V závěru je zdůrazněno, že Ukrajina již dosáhla určitých výsledků při plnění požadavků EU, ale proces implementace zatím není ukončen. K jeho úspěšné realizaci je třeba aktivně provádět další reformy a zejména bojovat s korupcí. Příčinou zpomalení jeho naplňování je zhoršení politické situace na Ukrajině a zaměření Unie na jiné priority.