Venkovský cestovní ruch v regionu Šumava - Švehlová, Lenka (2018)
Cílem diplomové práce je zhodnotit současný stav venkovského cestovního ruchu v regionu Šumava prostřednictvím analýzy jeho vybraných forem, konkrétně ekoturismu, cykloturistiky, agroturismu, loveckého cestovního ruchu, pozorování ptactva (birdwatching) a pozorování zvěře. Dalším cílem práce je zhodnotit realizační podmínky rozvoje cestovního ruchu ve sledovaném regionu s důrazem na důkladné zhodnocení existující infrastruktury (MTZ) cestovního ruchu. Za tímto účelem je realizováno dotazníkové šetření. Pro komplexní zhodnocení současného stavu venkovského cestovního ruchu v regionu Šumava slouží závěrečná SWOT analýza provedená na základě předchozích zjištění a analýz. Ze SWOT analýzy vyplývají doporučení, která by mohla přispět k dalšímu rozvoji vybraných forem venkovského cestovního ruchu a tím i k rozmachu celého regionu Šumava.