Vybrané manažerské rozhodovací problémy středoškolského vzdělávání - Vozábová, Kristýna (2018)
Diplomová práce se zabývá vybranými rozhodovacími problémy konkrétní střední odborné školy a možnostmi řešení některých z nich. Teoretická část se věnuje rozboru marketingového prostředí školy a vysvětlení pojmů jako jsou marketingová komunikace, cílený marketing nebo strategické plánování rozvoje školy. V praktické části je provedena analýza trhu vzdělávání a současné demografické situace v populaci žáků základních škol a následně i SWOT analýza zkoumané školy. Dotazníkové šetření mezi žáky základních škol a jejich rodiči i stávajícími studenty školy má za cíl provést analýzu efektivity vynakládání finančních prostředků školy za účelem její propagace. K samotnému řešení problémů jsou použity vybrané metody manažerského rozhodování, které mají sloužit k odhalení příčin negativních jevů a jejich následků. Audit marketingových funkcí hodnotí produkt a jeho distribuci, cenu, marketingovou komunikaci školy včetně personálního obsazení a pedagogické přístupy. Závěrečné doporučení přináší možnosti řešení stávající nepříznivé situace v poklesu počtu studentů školy a nižší efektivnosti vynakládaných marketingových prostředků určených pro podporu zájmu z řad potenciálních uchazečů o studium.