Kořeny vzájemné nenávisti mezi islámským a západním světem - Klajblová, Bohumila; Havlová, Radka, 1975-; Hlavsová, Aneta, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Vztahy mezi islámským a západním světem jsou v kontextu specifických událostí i komplexních vazeb patrně jedním z nejdiskutovanějších témat dnešní doby, jak na úrovni akademiků, tak i médií a veřejnosti. Diplomová práce si klade za cíl zkoumat, zda existují z psychologického hlediska důvody k nenávisti mezi islámským a západním světem, či zda jde jen o příhodnou redefinici studeno-válečného paradigmatu souboje Východu a Západu. Práce za užití kombinace historické a psychologické analýzy, dochází k závěru, že islámský svět si s sebou nese křivdy související s křížovými výpravami, zánikem islámské dominance, kolonizací a historickým i novodobým vykořisťováním. Velkým motivem k nenávisti je i strach z ohrožení morálních hodnot islámské kultury. V západním světě je naopak cestou k nenávisti především strach z kulturní odlišnosti, z ohrožení hodnot, ale i strach z islámského radikalismu či ohrožení životů a existence Západu v podobě, v jaké ho známe.
Vedoucí práce: Radka Havlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses