Vinařská turistika a cykloturistika ve Strážnické a Mikulovské oblasti - Vacková, Anna (2018)
Práce má za cíl zhodnotit postavení dvou mikroregionů v oblasti jižní Moravy z hlediska možností propojení vinařského cestovního ruchu a cykloturistiky. Pro analýzu porovnání byl zvolen mikroregion Mikulovsko a mikroregion Strážnicko Zhodnocení bude provedeno na základě analýzy potenciálu území pro vybrané formy cestovního ruchu. Práce bude uvedena obecnými údaji o vinařství a vinohradnictví České republiky a budou popsány vinařské podoblasti v Čechách i na Moravě. Poté bude následovat část věnovaná cykloturistice, ve které budou vysvětleny související pojmy. Navazující částí práce je rozbor vybraných Moravských vinařských stezek, které procházejí vybranými mikroregiony jižní Moravy. Na základě kvantitativních i kvalitativních údajů reprezentujících zvolené oblasti bude provedena komparativní analýza oblastí. Metodou mystery shoppingu je v závěru zhodnoceno, jaký mikroregion je z pohledu vinařského turisty více vyhovující. Z výsledků je patrné, že obě oblasti disponují uspokojivým množstvím poskytovaných služeb cestovního ruchu v oblasti ubytování a pohostinství, ovšem tyto služby jsou početnější v mikroregionu Mikulovsko. Také oblast cykloturistiky je v tomto mikroregionu na lepší úrovni. Cyklostezky jsou vzájemně lépe propojeny, a i vybavenost cykloservisy či jinými obchody s cyklistickými potřebami je značně vyšší.