Porovnání implementací REST a GraphQL API - Podlipský, Šimon; Palovská, Helena, 1959-; Vojíř, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce se věnuje porovnání implementací API skze HTTP protokol s využitím principu REST a s využitím GraphQL. Odpovídá na otázku, jestli je jedna forma API vhodnější než druhá. GraphQL mezi vývojáři v posledních letech nabírá na popularitě a často bývá považováno za nadřazené REST API. Práce však dojde k závěru, že náročnost implementace je pro obě formy podobná. Zároveň je zdůrazňováno, že se možnosti využití obou forem kryjí, avšak každá má navíc něco, co ta druhá nemá, a tak hlavně záleží na kontextu, v jakém je konkrétní forma API realizována. S GraphQL se snadněji pracuje na frontendu, kde klienská aplikace nemusí transformovat získaná data, protože je API flexibilně předá ve formě, kterou si klientská aplikace sama definovala. GraphQL API zároveň samo automaticky generuje plnohodnotnou dokumentaci, zatímco REST API z části vyžaduje manuální tvorbu dokumentace, na což je z pohledu vývoje negativně nahlíženo vzhledem ke vznikajícímu prostor pro chyby. Na druhou stranu REST API lépe využívá vlastností HTTP protokolu na rozdíl od GraphQL, které musí vynalézat vlastní konvence. Obě formy tak mají své výhody a nevýhody, nedá se však jednoznačně říci, že by jedna byla lepší než ta druhá. Zaroveň je možné využívat obě formy najednou podle toho, kde je která vhodnější. Navzájem se nijak nevylučují. Práce také úspěšně demonstruje ideální techniky realizace obou způsobů API.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses