Modifikace a vypořádání společného jmění manželů - Kabátová, Kateřina (2018)
Diplomová práce se zabývá společným jměním manželů. Cílem této práce je zabývat se největšími změnami, které do úpravy společného jmění manželů přinesl Nový občanský zákoník v kontextu s úpravou předchozí a zhodnotit tuto úpravu z pohledu teorie a praxe, a to na základě odborné literatury. Tato práce rovněž porovnává modifikace, které aktuálně nabízí právní úprava, analyzuje výhody a nevýhody SJM a podrobně rozebírá možnosti vypořádání tohoto jmění. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část nejprve shrnuje bývalou právní úpravu, věnuje se změnám v nové právní úpravě oproti té staré a dále navazuje rozbor společného jmění manželů z různých úhlů pohledu a jeho modifikace. Praktická část se věnuje judikatuře, příkladům vypořádání SJM dohodou a ocenění SJM.