Modifikace a vypořádání společného jmění manželů - Kabátová, Kateřina; Spirit, Michal, 1943-; Verostová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Diplomová práce se zabývá společným jměním manželů. Cílem této práce je zabývat se největšími změnami, které do úpravy společného jmění manželů přinesl Nový občanský zákoník v kontextu s úpravou předchozí a zhodnotit tuto úpravu z pohledu teorie a praxe, a to na základě odborné literatury. Tato práce rovněž porovnává modifikace, které aktuálně nabízí právní úprava, analyzuje výhody a nevýhody SJM a podrobně rozebírá možnosti vypořádání tohoto jmění. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část nejprve shrnuje bývalou právní úpravu, věnuje se změnám v nové právní úpravě oproti té staré a dále navazuje rozbor společného jmění manželů z různých úhlů pohledu a jeho modifikace. Praktická část se věnuje judikatuře, příkladům vypořádání SJM dohodou a ocenění SJM.
Vedoucí práce: Michal Spirit
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses