Využití preferenčních režimů EU a USA nejchudšími ekonomikami subsaharské Afriky - Sojka, Michael (2018)
Tato diplomová práce se zaměřuje na preferenční režimy poskytované Evropskou unií a USA a jejich čerpání nejchudšími ekonomikami subsaharské Afriky. První část práce teoreticky popisuje význam mezinárodního obchodu a preferenčních režimů pro (nejen) rozvojové země a zároveň poskytuje teoretický základ pro podrobnější zkoumání preferenčních režimu (jejich formální aspekty a konkrétní schémata poskytovaná EU a USA). Druhá část obsahuje případové studie pěti nejméně rozvinutých ekonomik SSA s důrazem na analýzu úspěšnosti využití preferenčních režimů poskytovaných EU a USA v letech 2000 až 2017 a na odvětvovou strukturu exportu z těchto zemí do EU a USA.