Využití preferenčních režimů EU a USA nejchudšími ekonomikami subsaharské Afriky - Sojka, Michael; Sejkora, Jiří, 1985-; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato diplomová práce se zaměřuje na preferenční režimy poskytované Evropskou unií a USA a jejich čerpání nejchudšími ekonomikami subsaharské Afriky. První část práce teoreticky popisuje význam mezinárodního obchodu a preferenčních režimů pro (nejen) rozvojové země a zároveň poskytuje teoretický základ pro podrobnější zkoumání preferenčních režimu (jejich formální aspekty a konkrétní schémata poskytovaná EU a USA). Druhá část obsahuje případové studie pěti nejméně rozvinutých ekonomik SSA s důrazem na analýzu úspěšnosti využití preferenčních režimů poskytovaných EU a USA v letech 2000 až 2017 a na odvětvovou strukturu exportu z těchto zemí do EU a USA.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses