Konflikt Visegrádské čtyřky a Evropské unie ve věci migrační politiky - Zlámal, Ondřej (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá konfliktem států Visegrádské skupiny s Evropskou unií, který vznikl v důsledku rozdílných názorů na řešení migrační krize v roce 2015. Cílem práce je zhodnotit na příkladu tohoto konfliktu, zda je současná podoba migrační a azylové politiky Evropské unie efektivní a vhodná pro řešení krizových situací. Práce je rozdělena do tří částí. První se věnuje dosavadnímu vývoji migrační a azylové politiky Evropské unie. Druhá část je zaměřena na migrační krizi v roce 2015 a její řešení ze strany Evropské unie i Visegrádské čtyřky. Poslední část práce analyzuje politickou situaci v zemích Visegrádu a její dopady na vznik sporu s Evropskou unií a jeho možné řešení.