Švýcarsko jako destinace mezinárodního cestovního ruchu - Jirušková, Pavlína (2018)
Tato diplomová práce se zabývá Švýcarskem jako destinací cestovního ruchu. Hlavním cílem práce je charakterizovat tuto destinaci a zjistit, jaké je její postavení na trhu mezinárodního cestovního ruchu. Dosažení tohoto cíle jsou věnovány první tři kapitoly, kde jsou nejprve vysvětleny důležité teoretické pojmy, na které navazuje popis země, například z historického, politického či ekonomického hlediska. Poté se práce zabývá analýzou cestovního ruchu v destinaci, kde je kladen důraz na předpoklady pro jeho rozvoj, domácí a příjezdový cestovní ruch a konkurenceschopnosti země v mezinárodním srovnání. Poslední část práce je věnována činnosti Švýcarské národní turistické kanceláře a za účelem jejího přínosu do praxe je zde prezentováno dotazníkové šetření, které zjišťovalo, jakým způsobem čeští cestovatelé vnímají Švýcarsko a jak moc jsou ochotni ho navštívit.