Přednost práva EU ve vztahu k vnitrostátním právním řádům členských států - Čalkovská, Eva; Grmelová, Nicole, 1975-; Brožová, Sandra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato práce se věnuje problematice přednosti práva EU ve vztahu k vnitrostátním právním řádům členských států. Cílem je zjistit, do jaké míry má právo EU přednost před vnitrostátním právem členských států, a to zejména před právem ústavním. Toho se snaží dosáhnout vymezením konceptu přednosti práva EU prostřednictvím analýzy judikatury Soudního dvora Evropské unie a ústavních soudů zabývající se touto problematikou, výjimky z této zásady a její dopady na vnitrostátní právní předpis neslučitelným s právem EU. Práce se nadále snaží zodpovědět, jakou roli hraje ochrana základních práv garantována ústavami členských států v jejich přístupu k zásadě přednosti pomocí analýzy právních předpisů a judikatury vybraných členských států.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses