Hodnocení strategické analýzy ve znaleckých posudcích - Sich, Olena (2018)
Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením strategické analýzy na vybraném vzorku znaleckých posudků. Cílem je zjistit kvalitu provedené strategické analýzy, zejména v souvislosti s použitou hlavní metodou sloužící pro ocenění podniku. Práce je rozdělena na dvě části: Teoretická část je věnována zmapování požadavků na zpracování strategické analýzy v jednotlivých oceňovacích standardech a v odborné literatuře. Teoretická část obsahuje dále požadavky nárokované na znalecké posudky prostřednictvím právních předpisů v České republice a základní kritéria, na jejichž základě je strategická analýza vyhodnocena v rámci individuálních znaleckých posudků. V praktické části je provedeno vyhodnocení strategické analýzy zkoumané na 340 znaleckých posudcích. Kvalita strategické analýzy je vyhodnocena v závislosti na použité metodě ocenění podniku a na právní formě vyhotovitelů znaleckých posudků. U posudků, kde byla využita metoda DCF, byl analyzován vliv hledané kategorie hodnoty a velikosti oceňovaného podniku na kvalitu provedené strategické analýzy.