Potenciál východoslovenského regiónu Šariš z hľadiska cestovného ruchu - Benedicty, Nicole; Kalábová, Markéta; Hilšerová, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Táto bakalárska práca pojednáva o využití turistického potenciálu v jednotlivých oblastiach Slovenskej republiky, a to konkrétne vo vymedzení regiónu Šariš, nachádzajúceho sa na východnom Slovensku. Región Šariš je z hľadiska cestovného ruchu považovaný za región so silným národným významom. V posledných rokoch je preto turizmus v regióne propagovaný ako jedno z prioritných odvetví, a tak sa ho pôsobiace organizácie snažia dlhodobo posilniť. Cieľom práce je rozanalyzovať prírodné a kultúrno-spoločenské podmienky tohto slovenského regiónu, a zároveň zhodnotiť využiteľnosť ich potenciálu a efektívnosť doterajšieho rozvoja. V úvodných kapitolách sú definované základné pojmy a princípy, ktoré sú dôležité pre pochopenie danej problematiky. Následne sú bližšie opísané metódy, ktoré patria medzi najdôležitejšie nástroje politiky cestovného ruchu. V tomto prípade sú tieto metódy opísané konkrétne na príklade Slovenskej republiky, respektíve Šarišského regiónu. Azda najdôležitejšou súčasťou tejto práce je analýza prírodných či kultúrno-historických atraktivít v kraji, ktoré svojimi predpokladmi predstavujú výhodnú alternatívu pre zatraktívnenie danej oblasti. V závere sa tak naskytá možnosť utvoriť si bližší obraz o nielen súčasnom stave Šarišského regiónu v otázke turizmu, no zároveň zoznámiť sa s potenciálnymi príležitosťami pre jeho budúci rozvoj.
Vedoucí práce: Markéta Kalábová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses