Chorvatsko : ekonomika a postavení na mezinárodním trhu cestovního ruchu - Kurzová, Martina (2018)
Cílem této diplomové práce "Chorvatsko: ekonomika a postavení na trhu mezinárodního cestovního ruchu" je charakterizovat současnou pozici turismu zvolené destinace v rámci mezinárodního tržního prostředí, zhodnotit potenciál pro jeho další rozvoj, včetně dopadu na hospodářství země. Zvolenou metodikou je vyhodnocení číselných dat předních statistických úřadů a světových i národních organizací cestovního ruchu. Pro rozšíření výzkumu zahrnuje práce strukturovaný rozhovor s poskytovatelem služeb cestovního ruchu přímo ve zvolené destinaci, který napomáhá přiblížit pohled místních obyvatel na situaci v zemi. Na základě vyhodnocení jednotlivých metodik jsou navrženy doporučení pro budoucí zlepšení, která v praxi mohou napomoci ke zlepšení současného stavu.