Právní aspekty ochrany kulturní památek - Jiroušová, Ludmila (2018)
Diplomová práce je zaměřena na právní aspekty ochrany kulturních památek. V teoretické části se zabývá historií právní úpravy ochrany kulturních památek, prameny práva památkové péče v ČR a základními pojmy a organizacemi památkové péče. V další části analyzuje jednotlivé fáze procesu prohlášení věci za kulturní památku a práva a povinnosti vyplývající z vlastnictví nemovité kulturní památky. Poznatky z teoretické části jsou aplikovány na konkrétní národní památce (areálu Janatova mlýna v Buřanech), která je v soukromém vlastnictví. Na základě této aplikace je navržena změna poměru práv a povinností vlastníka kulturní památky. Zároveň práce obsahuje návrh změny procesu prohlášení věci za kulturní památku, tak, aby účastníky tohoto řízení byly i spolky, zabývající se ochranou kulturního dědictví.