Porovnání vybraných databázových systémů z hlediska možnosti zálohování a obnovy dat - Klíma, Tomáš (2018)
Cíli této práce bylo seznámit čtenáře s problematikou zálohování a obnovy dat databáze, navrhnutí kritérií a způsobu porovnání vybraných databázových systémů a následné porovnání jejich nabízených možností zálohování a obnovy dat podle navrhnutých kritérií. První kapitola seznamuje čtenáře s pojmy a koncepty, které jsou pro problematiku zálohy a obnovy dat důležité. V této části práce je například možné se dozvědět o různých důvodech, proč může být nutné obnovit databázi, o důležitosti plánu zálohy a obnovy, o šifrování a kompresy záloh nebo o různých druzích zálohy a obnovy. V druhé kapitole jsou vybrány konkrétní systémy řízení báze dat na základě jejich popularity a čtenář je seznámen s jejich historií a obecnou architekturou. V třetí kapitole je vybrán systém kritérií, na základě kterých bylo v kapitole čtyři provedeno porovnání. U produktu PostgreSQL byly některé úkony vyzkoušeny i prakticky s cílem ověřit přesnost a pravdivost jeho dokumentace. Hlavním přínosem této práce je porovnání vybraných systému řízení báze dat z hlediska zálohování a obnovy dat a také alespoň částečné ověření dokumentace PostgreSQL.