Řízení projektu v oblasti vývoje webových aplikací - Maximilián, Michal (2018)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku řízení projektů v oblasti vývoje webových aplikací. Nejprve autor na základě systematické analýzy literatury definuje základní pojmy této oblasti a posléze popisuje charakteristiky vybraných obecně uznávaných metodik projektového řízení. Následně jsou shrnuty specifika webových projektů a je popsána analyzovaná IT společnost. Využitím informací z dostupných interních zdrojů společnosti, pozorování v průběhu realizace projektů a konzultací s projektovým manažerem zvolené společnosti byla vytvořena analýza současného stavu řízení projektů dané společnosti. Hlavním cílem práce je na základě teoretických znalostí získaných z obecně uznávaných standardů a pečlivě nastudovaných postupů, technik a metodik využívaných ve zvolené IT společnosti, navrhnout zlepšení, která by firmě umožnila zefektivnit řízení projektů a zvýšit jistotu úspěšně dokončeného projektu. Dílčími cíli je komparace jednotlivých vybraných metodik, shrnutí jejich předností a následné porovnání těchto metodik s metodikou a postupy využívanými ve vybrané IT společnosti. Porovnání je provedeno na základě definovaných kritérií, kterými jsou kompetence projektového manažera, definice procesů, fází a principů dané metodiky a zhodnocení správy projektových dokumentů. Na základě zjištěných výsledků je doporučeno v metodice IT společnosti klást větší důraz na kompetence, znalosti a dovednosti projektového manažera. Dalším doporučením je zavedení pravidel, kontrol a šablon pro projektové dokumenty. Jednotlivá doporučení a návrhy jsou podrobně popsána v této práci. Mezi hlavní přínosy práce patří nalezení nedostatků stávajícího řešení a návrh na zlepšení, porovnání obecně uznávaných metodik projektového řízení mezi sebou i s metodikou IT společnosti a vytvoření šablony doku