Svoboda projevu v Rusku – Dohled Rady Evropy nad výkonem rozsudků Evropského soudu pro lidská práva - Černá, Anastázie (2018)
Ruská federace je v otázce svobody projevu jako jednoho ze základních lidských práv velmi kontroverzní a diskutovanou zemí. Tato práce nabízí pohled na svobodu projevu ve vztahu k Ruské federaci optikou Evropského soudu pro lidská práva. Cílem práce je zjistit, zda jsou v Rusku implementovány rozsudky Evropského soudu pro lidská práva týkající se porušování svobody projevu a dále zjistit, jestli Rada Evropy výkon těchto rozsudků zajišťuje. Práce je členěna do tří kapitol. První kapitola slouží jako teoretické východisko a zabývá se obecnými rysy mezinárodního soudního řízení a vynutitelností rozsudků mezinárodních soudů. Druhá kapitola se zaměřuje na rozsudky Evropského soudu pro lidská práva, které konstatují porušení svobody projevu Ruskem, a na kroky Ruska ve výkonu těchto rozsudků. Třetí kapitola se zaměřuje na dohled Rady Evropy nad výkonem těchto rozsudků. K analýze jsou využity rozsudky Evropského soudu pro lidská práva a dokumenty Výboru ministrů Rady Evropy.