Využití a vliv technologie Docker na migraci aplikací napříč platformami - Klimt, Marek (2018)
Tato práce pojednává o možnostech využití a implementaci technologie Docker pro deployment a migraci aplikací napříč platformami v prostředí cloudu v distribuci IaaS. Teoretická část obsahuje podklad a informace nutné k základnímu pochopení problematiky, praktická část pak představuje jednotlivé konkrétní případy řešení jednotlivých příkladů. Teoretický základ představuje rozdělení webových aplikací do skupin dělených dle architektury. Dále jsou popisovány a vymezeny jednotlivé typy a druhy cloudů a samotná technologie Docker. Součástí je popis jak samotné technologie, tak možné přístupy k Dockeru z hlediska developmentu. Praktická část obsahuje postup dockerizace dvou ukázkových aplikací, výběr cloudu pro vytvoření referenční infrastruktury v rámci distribuce IaaS a samotné připravení a nasazení aplikací do prostředí. Pro vyhodnocení vlivu technologie Docker jsou součástí práce testy, které měří výkon a dobu deploymentu ukázkových aplikací v různých prostředích. Závěrem praktické části práce je vyhodnocení údajů získaných pomocí testů. Cílem práce je zhodnocení možností využití technologie Docker pro migraci a pro nasazení aplikací mimo nativní a přirozená prostředí. Cílů je dosaženo zhodnocením výsledků testů a úspěšným provedením migrace a nasazení ukázkových aplikací do prostředí cloudu.