Technologie blockchain a její využití - Hřivna, Jan; Ivánek, Jiří, 1953-; Kučera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato diplomová práce se věnuje představení technologie blockchain. Cílem práce je poskytnout přehledný a komplexní obraz o této technologii, popsat její fungování, výhody i nevýhody a navrhnout, jak by tato technologie mohla být prakticky prospěšná v různých odvětvích průmyslu s uvedením konkrétních projektů, které v jednotlivých odvětvích již vznikají.Cílem práce je zároveň i přinést osvětu do této problematiky, poněvadž prací na toto nebo podobné téma dosud mnoho nevzniklo a ty, které byly napsány, ve valné většině pojednávají o Bitcoinu a jeho aplikaci ve finančním sektoru. Blockchain však neznamená pouze Bitcoin. Existují zde desítky možných využití napříč téměř všemi sektory ekonomiky, kde blockchain může zefektivnit, zrychlit, zjednodušit či zlevnit řadu procesů.Po přečtení této práce by tak čtenář měl být zorientován v dané problematice, měl by rozumět základním konceptům blockchainu a chápat, kdy má nasazení této technologie smysl a může přinést významné benefity.Při psaní této práce se postupně projevily jako největší benefity blockchainu odbourání centrální autority a eliminace poplatků, které jí jsou placeny za zprostředkování dané služby. Dále pak neměnnost dat, díky které blockchain funguje jako důvěryhodné úložiště nezfalšovaných, autentických záznamů, a nakonec, možnost využít blockchain jako společnou sdílenou databázi/platformu či jako technologii pro monetizaci technických dat. Tyto čtyři hlavní výhody při nasazení blockchainu se neustále v jednotlivých případech užití opakovaly a jsou klíčovými indikátory při rozhodování, zdali má být v dané oblasti blockchain využit či ne.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses