Postavení Finska v mezinárodním obchodě a jeho proexportní politika - Zouharová, Anna (2018)
Diplomová práce pojednává o postavení Finska v mezinárodním obchodě s důrazem na detailní rozbor finského vývozu a jeho specialit spolu s rolí státu v proexportní politice zaměřené na podporu vývozních firem. Práce je doplněna o kulturní pohled do národnostních specifik, které mohou vnášet světlo do oblastí, které jsou těmito kulturními odlišnostmi ovlivněny. Práce identifikuje slabiny v procesu proexportní pomoci směrem k finským firmám navrhuje konkrétní kroky ke zlepšení. Minoritním cílem je podpoření či vyvrácení kulturních tvrzení publikovaných G. Hofstedem a F. Trompenaarsem. Veškeré teoretické poznatky jsou následně prošetřeny vlastním výzkumem, ať už se jedná o dotazníkové zkoumání či hloubkové rozhovory. Na základě toho pak práce přináší hlubší náhled na zkoumanou oblast spolu s detailními sférami finské reality, přičemž jsou na základě dotazníkového šetření identifikovány konkrétní příležitosti ke zdokonalení existujících procesů.