Komparace proexportní politiky České republiky a Švédska - Šimánková, Magdalena (2018)
Diplomová práce se zabývá komparací proexportní politiky České republiky a Švédska. Česká republika a Švédsko jsou si v mnoha ohledech velmi podobné země – oba státy jsou členy Evropské unie, nejsou však členy eurozóny, mají srovnatelný počet obyvatel, jedná se o malé otevřené ekonomiky, ve kterých má export významnou roli a obdobná je i jejich struktura ekonomiky orientovaná na strojírenství. Podporují však obě země své exportéry srovnatelně? Cílem této práce je podat informace o rozdílech a shodách, které lze nalézt při srovnání aktuálních vládních proexportních strategií a jejich institucionálního zabezpečení. Část práce je věnována konkrétním příkladům využívání proexportních nástrojů, které jsou nabízeny ze strany České republiky.