Analýza souladu s GDPR v neziskových organizacích - Štěpánková, Karolína; Svatá, Vlasta, 1952-; Beneš, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce se zabývá posouzení souladu zpracování osobních údajů ve vybrané neziskové organizaci s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (dále jen „Nařízení“), které je účinné od 25. května 2018. Cílem práce je nejenom posouzení tohoto souladu, ale i návrh vhodných doporučení a postupů k zajištění souladu analyzované organizace s Nařízením GDPR.V teoretické části jsou uvedeny základní pojmy, které je v Nařízení používáno. Dále je popsán přístup k Nařízení vybraných evropských i mimoevropských zemí a porovnání české legislativy v oblasti ochrany osobních údajů s novými povinnostmi a požadavky vyplývajícími z Nařízení. Praktická část popisuje dílčí cíle, jejichž naplnění je nutné pro zajištění cíle diplomové práce. Jedná se o sestavení dotazníku pro zhodnocení souladu s jednotlivými články Nařízení, identifikaci a popis procesů organizace v rámci kterých dochází ke zpracování osobních údajů a následné posouzení těchto zpracování ve světle požadavků Nařízení GDPR. Na základě zjištěných nedostatků jsou pak zpracována konkrétní doporučení, díky jejichž zavedení analyzovaná organizace zajistí soulad s platnou legislativou v oblasti ochrany osobních údajů. Postupy obsažené v diplomové práci mohou být přínosné jakékoli organizaci, která chce dostát požadavkům Nařízení GDPR. Nicméně je důležité vzít v potaz, že se následná doporučení odvíjí od konkrétních procesů zpracování osobních údajů v rámci organizace.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses