Přístup ke klientům v bankovnictví - Jakubčinová, Lenka; Matysová, Kamila; Khelerová, Vladimíra, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na postavení bank působících na českém trhu, především pak na jejich chování vůči klientům. Téma souvisí s problematikou společenské odpovědnosti firem, neboť řeší otázku etičnosti chování bank. Pro potřeby práce byly vybráni čtyři zástupci, dvě velké a dvě malé banky. Nejdříve jsou banky představeny a porovnány z pohledu pozice na českém trhu, následně jsou provedeny analýzy jejich produktových portfolií a ceníků a v neposlední řadě je aplikován vlastní výzkum v podobě dotazníku mezi klienty těchto vybraných bank. Kombinací výsledků z výše uvedených metod je dosaženo zjištění, že malé banky lze považovat za etičtější, co se týče chování ke klientům, než ty velké. Zároveň došlo k otestování stanovených hypotéz, kdy první hypotéza, tvrdící, že klienti velkých bank se necítí být svojí bankou okrádáni tak, jako klienti menších bank, je vyvrácena, zatímco druhá hypotéza, která tvrdí, že studenti pociťují účtování poplatků svojí bankou intenzivněji než ostatní skupiny respondentů, je naopak potvrzena.
Vedoucí práce: Kamila Matysová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses