Role České filharmonie v praxi české kulturní diplomacie - Zuberová, Monika; Peterková, Jana, 1971-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato diplomová práce se především zabývá rolí České filharmonie v české kulturní potažmo hudební diplomacii. Zaměřuje se primárně na zahraniční dimenzi činnosti českého národního orchestru, jež má přímé souvislosti s praxí kulturní diplomacie. Ve své první části se práce věnuje souvisejícím problematikám, tedy obecné charakteristice veřejné a kulturní diplomacie a následně na příkladech z praxe představuje koncept hudební diplomacie. Poté se samostatně věnuje situaci v České republice a zapojeným aktérům kulturní diplomacie. Neopomíná ani roli české klasické hudby, a to především díla nejvýznamějších českých skladatelů, která jsou součástí národního dědictví a ambasadory české kultury v zahraničí.Cílem této práce je odpovědět na otázku, zda je Česká filharmonie považována a zda má právo být považována za jednoho z hlavních aktérů české kulturní diplomacie. Jsou specifikovány charakteristiky tohoto aktérství a význam pro společnost a zahraniční politiku.Na základě podrobné analýzy jsou nalézány argumenty směřující k potvrzení hypotézy, že Česká filharmonie splňuje předpoklady kulturnědiplomatického aktérství a má místo v koncepcích a strategiích české zahraniční politiky.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses