Právní aspekty compliance v bankovním sektoru - Hušková, Veronika (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou compliance v českém bankovním sektoru. Compliance nabývá v současné době na stále větší důležitosti a proto je cílem této práce posoudit, zda podnikatelé v českém bankovním sektoru úspěšně implementují program compliance do interních předpisů a nařízení. První kapitola práce je věnována vysvětlení pojmu compliance, jeho právnímu zakotvení, pravidlům, zásadám a funkci compliance. Druhá kapitola se podrobně věnuje vazbě compliance na právo, konkrétně na právo duševního vlastnictví, na soutěžní právo a pracovní právo. Ve třetí kapitole je popsána implementace předpisů v bankovním sektoru, tedy národních a nadnárodních právních předpisů i vnitřních předpisů a etického kodexu banky. Čtvrtá kapitola je zaměřena na řízení compliance, tedy na corporate governance, nástroje programu compliance, a zejména na analýzu a řízení rizik. V páté kapitole je analyzována compliance v konkrétní bance. Analýza banky je zaměřena na fungování complinace v oblasti podnikatelské etiky, ochrany osobních údajů, ochrany hospodářské soutěže a řízení rizika compliance.