Česko-italská obchodní spolupráce s přihlédnutím ke kulturním odlišnostem - Soukeníková, Vendula (2018)
Cílem práce je charakterizovat vzájemnou obchodní spolupráci mezi Českou republikou a Itálií a přiblížit, jak důležitou roli při mezinárodním obchodování hrají kulturní odlišnosti a rozdílná mentalita těchto dvou národů. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola popisuje Itálii z hlediska obecného a stručně popisuje demografii, geografii, administrativní členění, politický systém, členství Itálie v mezinárodních organizacích a historii. Druhá kapitola představuje Itálii z hlediska ekonomického. Jsou zde popsány základní makroekonomické ukazatele Itálie a České republiky, které jsou následně porovnány. Nechybí ani popis vývoje italské ekonomiky, popis italského hospodářství dle sektorů a analýza zahraničního obchodu Itálie. Třetí kapitola se zabývá obchodními vztahy mezi Českou republikou a Itálií, jejich vývojem a analýzou obchodní výměny jak z hlediska objemu, tak komoditní struktury, příležitostmi pro české exportéry a událostmi na podporu vzájemné spolupráce. Čtvrtá kapitola je věnována kulturním odlišnostem mezi Českou republikou a Itálií. Rysy obou kultur jsou zde mimo jiné shrnuty pomocí teorie Geerta Hofstedeho. Jsou zde popsány specifika obchodního jednání s Italy a analyzovány výsledky dotazníkového šetření se zástupci českých firem, které s Itálií spolupracují.