Temporálne aspekty v databázach - Kačala, Dominik (2018)
Diplomová práca sa zaoberá temporálnymi aspektami v databázach. Jej cieľom je návrh príkladu aplikujúceho metódy a aktuálne možnosti spracovania temporálnych dát v SQL podľa štandardu SQL:2011, poukázať na súčasné limitácie týchto technológií navzájom a výkonnostne ich porovnať vo vzťahu s manuálne programovanými databázovými aplikáciami bez explicitnej temporálnej podpory. Prvé tri kapitoly zasadzujú prácu do teoretického rámca z pohľadu rešerše a úvodu do výskumu temporálnych aspektov. Štvrtá kapitola identifikuje najdôležitejšie temporálne aspekty a porovnáva dôležitosť a mieru ich podpory v rámci najpoužívanejších databázových systémov. Táto podpora je vo všeobecnosti nedostatočná. Piata kapitola pozostáva z konceptuálneho návrhu a implementácie navrhnutého príkladu pomocou IBM DB2 11.1 Express-C. Výsledkom je rozsiahly popis podpory temporálnej správy dát v podobe uni-temporálnych a bi-temporálnych tabuliek a ručnej implementácie zatiaľ nepodporovaných temporálnych aspektov, ako sú temporálna referenčná integrita či splývanie. Šiesta kapitola výkonnostne porovnáva natívne podporované uni-temporálne tabuľky s ich ručnou implementáciou, čím je overená výkonnosť riešenia z piatej kapitoly. Temporálne tabuľky sú oproti ručnej implementácii vo všeobecnosti viacnásobne výkonnejšie. Zhrnutím prínosov tejto práce je identifikácia a porovnanie temporálnych aspektov, návrh a implementácia príkladu aplikujúceho tieto aspekty a následné výkonnostné overenie temporálnych a ručne implementovaných tabuliek.