Analýza persuasivních technik na Facebooku a jejich vnímání uživateli - Kocián, Jan; Sigmund, Tomáš; Čermák, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce se zabývá persuasivními technikami na sociální síti Facebook. Jejím cílem je analyzovat techniky Persuasive technology na sociální síti Facebook a zjistit, jaký je jejich vliv a jak je uživatelé vnímají. Teoretická část práce vychází z literární rešerše a seznamuje čtenáře s teoretickými východisky oboru Persuasive technology. Představuje zejména Foggův behaviorální model a dotýká se i etického kontextu. Dále přináší vhled do problematicky reálných i on-line sociálních sítí, popisuje jejich psychologickou a behaviorální podstatu. Dokumentuje trend rostoucí popularity a zabývá se vlivem on‑line sociálních sítí na uživatele.Praktická část rozeznává, v souladu s business modelem Facebooku, čtyři persuasivní cíle společnosti Facebook, na jejichž základě analyzuje uživatelské rozhraní platformy a identifikuje persuasivní elementy. Vysvětluje jejich fungování a hodnotí je pohledem představených teorií. Identifikuje tři funkce, které obsahují kontroverzní persuasivní nástroje operantní podmiňování a dohled. Jde o notifikace, kanál příspěvků a funkci Najděte přátele.Čtvrtá kapitola formuluje hypotézy a výzkumné otázky, jež ověřuje pomocí empirického výzkumu. Ten je proveden formou anonymního dotazníkového šetření a dále vyhodnocován za použití statistických metod. Diskuse následně propojuje poznatky praktických kapitol a přidává doporučení pro omezení vlivu persuase Facebooku na uživatele.Testování hypotéz potvrzuje zejména středně silnou závislost mezi používáním dvou persuasivních funkcí – mobilních notifikací a kanálu příspěvků – a délkou času tráveného na sociální síti Facebook.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses