Vývoj a analýza štruktúry politického spektra - Achimovič, Peter; Sekničková, Jana; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Slovenskú politickú scénu považujem za zaujímavú oblasť pre analýzu súčasného stavu republiky. Diplomová práca sa zaoberá podrobnou deskripciou straníckeho spektra na Slovensku. V úvode je predostretý popis voličov, ich charakteristiky, smerodajné témy, ktoré majú signifikantný dopad na rozhodovanie pri volebných urnách. Ďalej sa rozoberá ideológia všeobecne v SR a následne je analyzovaná identita relevantných politických účastníkov v roku 2016. Druhá časť je venovaná volebnému zákonu, prepočtu príslušných mandátov v parlamente a systému demokracie v SR. Praktická zložka konštruuje závery prostredníctvom volebnej účasti občanov SR naprieč celým časovým obdobím, opisu vzťahov medzi lídrom strany a voličskou základňou a vizualizáciu fixnej a variabilnej populácie ľudí. Tretia kapitola definuje základné teoretické pojmy, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou volebnej analýzy pomocou teórie politických a ekonomických hier. Posledná časť podrobne rozoberá komparáciu výsledkov volieb v rokoch 2010 až 2016 a prostredníctvom nich definuje silu politických strán s cieľom vytvoriť prognózu vývoja zoskupení na najbližšie parlamentné voľby roku 2020.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses