Postup zavedení biometrického systému do vybrané banky - Kostka, Lukáš; Sigmund, Tomáš; Tall, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem diplomové práce je navrhnout postup zavedení biometrického systému do vybrané banky, která působí na území České republiky. Biometrika bude v bance sloužit primárně k ověřování identity klientů. V teoretické části se zabývám definicí pojmu biometrie a představil jsem zde několik významných biometrických metod. Následně popisuji právní rámec biometrie. V praktické části se nejdříve věnuji výběru nejvhodnější biometriky do banky. Výběr jsem prováděl pomocí mnou vytvořené metodiky na ohodnocení biometrik, která by se po menší úpravě dala použít i pro jinou organizaci, než je banka. Po vyhodnocení jsem zjistil, že nejvhodnější biometrika pro banku je biometrický podpis, který obdržel výslednou známku 1,40. Otisk prstu obdržel 1,85 a biometrika oční duhovky dostala hodnocení 2,20. Následně jsem navrhl postup zavedení biometrického podpisu do banky a popsal jsem, zda by mohl systém dosahovat stanovených cílů, kterými jsou například snížení nákladů na provoz poboček nebo zlepšení interakce s klientem během jeho návštěvy banky. Dále jsem uvedl výhody, nevýhody a rizika spjatá s vybranou biometrikou. V dotazníkovém šetření jsem zjišťoval, zda by klienti banky byli ochotni ověřovat se a podepisovat dokumenty pomocí mnou navržené metody. Ukázalo se, že většina klientů by takovou možnost využila a naprostá většina dotázaných by o bance smýšlela jako o inovátorovi a propagátorovi moderních technologií.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses