Implementace chatbotů s důrazem na etický rozměr - Sochor, Filip; Sigmund, Tomáš; Černý, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem implementace chatbota s důrazem na etické problémy, jež může automatizace konverzace přinést. Práce zkoumá, jaké etické problémy mohou fungování nástrojů autonomní komunikace ovlivnit. Jde především o problémy týkající se bezpečnosti, soukromí a důvěry.Diplomová práce analyzuje hlavní platformy nástrojů autonomní komunikace současnosti z pohledu jejich využití. Návrh implementace vychází z indukčního výzkumu se stanovením čtyř hypotéz. Primární data byla sestavena prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů a dotazníkového šetření, přičemž sekundární soubor informací byl získán z nejaktuálnějších akademických či poloakademických publikací a elektronických zdrojů. Práce se opírá se o důležité okolnosti implementace chatbota pro zákaznickou podporu, přičemž výzkumným cílem je upozornit na existenci etických rizik a doporučení nejvhodnějšího řešení s ošetřením této problematiky pro společnost AD-IN-ONE Europe, a. s.Výsledky diplomové práce ukázaly, že aplikované nástroje automatizované komunikace v podobě vytvořeného prototypu jménem ADRIANA mohou být prospěšným prostředkem, přestože existují mnohá omezení z důvodu nevyspělé technologie a absence povědomí lidí o tom, jak mají s chatboty komunikovat a zacházet. Zároveň je velmi nízká úroveň povědomí o bezpečnostních a etických rizicích spjatých s touto novou technologií.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses