Gendrové rozdiely v štýle aplikovaného leadershipu - Hanulíková, Nikola (2018)
Diplomová práca sa zaoberá skúmaním genderových rozdielov v leadershipe. Cieľom práce je analýza mužského a ženského štýlu vedenia. V súvislosti s týmto cieľom boli skúmané aj rozdiely v osobnosti mužského a ženského lídra. Podrobná analýza osobnosti lídra bola uskutočnená pomocou dvojrozmerného testovania faktorov osobnosti odhalujúcich smer povahy a osobnostný typ jedinca. Významnou premennou skúmania je taktiež odbor uplatnenia lídra a identifikácia genderových rozdielov v štýle vedenia ľudí vzhľadom k maskulinite či feminite odboru. Teoretická časť uvádza vysvetlenie dôležitých pojmov genderovej problematiky, definíciu leadershipu a identifikáciu hlavných smerov štýlu vedenia. Ďalej objasňuje dôvody odlišného štýlu vedenia žien a mužov a stereotypné charakteristiky osobnosti mužského a ženského lídra. V rámci výskumu boli uskutočnené hĺbkové rozhovory s predstaviteľmi mužských a ženských lídrov v piatich vybraných odboroch. V závere práce sú identifikované a analyzované významné zistenia realizovaného výskumu.