Tvorba plánovací aplikace v IBM Cognos TM1 - Prchal, Tomáš (2018)
Tato diplomová práce se zabývá řešením problematiky plánování v prostředí výrobní společnosti pomocí nástrojů Business Intelligence.Hlavním cílem této práce je seznámit s technologií IBM Cognos TM1 a vytvořit pomocí této technologie aplikaci pro plánování personálních nákladů.První část práce se zabývá teoretickou částí problematiky přibližuje technologii IBM Cognos TM1, jednotlivé části, ze kterých se skládá a jednotlivé části, ze kterých se skládá samotná aplikace. V základním pohledu nabízí seznámení s problematikou plánování ve společnosti se zaměřením na plánování personálních nákladů, které je třeba započítat do výsledné cena produktu výrobní společnosti.Druhá část práce je věnována praktické stránce řešení. Nejprve vytvoření samotné aplikace pomocí nástroje IBM Cognos TM1 Architect, včetně popisu práce s daty v aplikaci, jejich zabezpečení a exportu výsledných dat zaplikace. Dále navazuje popis tvorby uživatelského rozhraní pomocí doplňku IBM Cognos TM1 Perspectives for Microsoft Excel, který umožňuje vytvořit formuláře v prostředí programu Microsoft Excel. S těmito formuláři následně uživatelé pracují.Výstupem je pak konkrétní aplikace, která byla během zpracovávání této diplomové práce zařazena do produkčního využití pro zpracování Budgetu příštího roku.