Analýza inflace ve vybraných zemích ASEAN - Pham, Thuy Trang (2018)
Inflace je definována jako nárůst cenové hladiny zboží a služeb v dané ekonomice. Typy a druhy inflací se rozlišují podle prvotních činitelů, které cenový pohyb vyvolávají. Mezi hlavní činitele působící na inflaci zpravidla patří vývoj peněžní zásoby, výše HDP, míra nezaměstnanosti, úrokové sazby a další. Cílem diplomové práce je ekonometrická analýza a srovnání dynamiky inflace mezi vybranými otevřenými ekonomikami v rámci ASEAN. Pomocí VAR modelů bude zkoumáno, který z makroekonomických ukazatelů má na inflaci největší vliv a zda pozorování odpovídá ekonomické teorii. Práce je rozdělena do pěti hlavních kapitol. První kapitola je věnována ekonomické teorii inflace, jaké jsou její příčiny a důsledky, a metodám jejího měření. V další části jsou popsány teorie časových řad a vysvětlení ekonometrických modelů, které byly při analýze použity. Empirická část práce obsahuje aplikaci modelů na reálných datech vybraných makroekonomických časových řad pro zvolené státy. V závěru práce jsou výsledky interpretovány a vzájemně srovnány.