Komparace daňové zátěže zaměstnanců v ČR a v Polsku - Záhorovská, Kristýna (2018)
Tato práce se zabývá srovnáním daňové zátěže zaměstnanců v České republice a Polsku. V první části je uvedeno, jakým způsobem probíhá zdanění závislé činnosti. Dále jsou popsány daňové reformy a současná ekonomická situace obou zemí. Ve druhé části práce je spočítaná efektivní sazba daně pro vybrané fiktivní poplatníky s různou výší příjmů. Třetí část se věnuje redistribuci důchodů. Nejprve zkoumá intervalovou progresivitu daně, poté se zabývá globální progresivitou daně. V závěru práce je sestrojena Lorenzova křivka před a po zdanění a spočteny ukazatele globální progresivity daně (jmenovitě Giniho koeficient, Musgrave-Thin koeficient, Robin Hood index).